woensdag 23 december 2009

ABC-spel (5)

Vandaag gaat het over Elder's Rights. Dat waren gewoonterechten die de stamdoudsten van de indianen konden laten gelden. Het was een verworven voorrecht en vrijwel alle stammen in Noord-Amerika kenden dit gebruik. Dat ging vaak om hele simpele dingen, zoals het recht om 's winters dicht bij het vuur te zitten, of het recht om als eerste een bord vol eten te krijgen. Maar ook meer ingewikkelde zaken zoals het recht om als eerste drie maal om een bison te lopen alvorens deze te slachten. Of het recht de tipi van een overspelige indianenvrouw in brand te steken. En soms het ging ook om serieuze zaken als goedkeuring van huwelijken, het hebben van een droge schuilplaats als een regendans werd uitgevoerd of het aanwijzen van grenzen met naburige stammen.

Alleen mannen hadden dus Elder's Rights want vrouwen werden nooit stamoudste, wat maar goed was ook - want wat weten die nu van oorlog voeren of bisons vangen? De jongere mannelijke indianen voelden zich echter door de Elder's Rights achtergesteld, en gingen er vaak dwars tegenin. Totdat ze zelf Elder werden en dan op hun beurt van de rechten gebruik wensten te maken. In de tijd dat de kolonisten Amerika veroverden kwamen de indianen voor het eerst in aanraking met modern recht en moderne moraal. Toen zagen ze in hoe belachelijk hun Elder's Rights waren. Binnen een decennium was het dan ook met dit primitieve gebruik gedaan. De stamoudsten die er toch nog aan vast hielden werden simpelweg de prairie op gejaagd. Sommige van deze voormalige stamoudsten zochten elkaar dan op om samen te sterven.

Well folks, dit was voor dit jaar de laatste aflevering van het ABC-spel. Begin januari ga ik weer verder. Vanmiddag vertrek ik naar een groot western-themapark in Duitsland. Ik ga de voorstellingen en attracties daar nauwkeurig bestuderen, misschien zal ik daar later nog verslag van doen.

Heb mooie kerstdagen en een opzwepend nieuw jaar!


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten