woensdag 13 januari 2010

ABC-spel (10)

De J is natuurlijk van Jezus, de Zoon van God, die ook de God van de prairie is. Velen denken dat het wilde westen zo wild is vanwege de ongemanierde wildheid van de mannen die er rondlopen, maar niets is minder waar: in het wilde westen stond Jezus op een voetstuk, evenals God. Ze stonden allebei hoog aangeschreven en werden aangeroepen als er bijvoorbeeld werd gegeten of als er een feest was.
Zelfs een verre voorloper van het Leger des Heils vond zijn oorsprong op de prairie: de God Union Peace and Prosperity Yamboree trokken op paarden langs kampementen en doorwaadbare plaatsen om hulp te geven. De leden van de yamboree, die hun groepsnaam niet lieten afkorten, hoewel dat in die dagen een authentiek Amerikaans gebruik was, waren zeer geliefd, niet in de laatste plaats omdat ze soms baar geld achterlieten om de ergste noden te lenigen. Zij spraken altijd in naam van Jezus en God en wisten velen te overtuigen van het goede van die twee.
Kijk alleen al naar het aantal dorpen en steden in de Verenigde Staten dat een naam heeft die verwijst naar God of Jezus. Volgens inventarisatie van Thom McQueen, een boeiend schrijver over het wilde westen met een oeuvre om u tegen te zeggen, bestaan er in Amerika zeker 700 plaatsjes die een religieuze connotatie in de naam dragen. En toeval of niet, 90 procent van al die plaatsjes vinden we terug in het voormalige wilde westen.
Nog altijd is Jezus erg populair in de Verenigde Staten. Veel mensen, waaronder ik, denken dat dat komt omdat het wilde westen zoveel vrome mensen heeft voortgebracht.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten