vrijdag 22 januari 2010

ABC-spel (14)

De N is natuurlijk van natuurreservaat. In de tijd van het wilde Westen waren er nog geen reservaten, maar deze gebieden zijn in die tijd wel min of meer tot stand gekomen, dat wil zeggen: om te voorkomen dat groepen indianen overal maar gingen wonen, werd besloten bepaalde -ongerepte, en dus gewilde- gebieden aan te merken als natuurreservaat.
Tegenwoordig tellen we onze zegeningen: anders dan waar de indianenstammen wonen, en casino's de skyline verpesten, zijn de natuurreservaten een oase van rust en in dat opzicht doen zij nog het meest denken aan hoe de prairie er in vroeger tijden moet hebben uitgezien. Op mijn reis door Arizona heb ik een natuurreservaat bezocht en daar kwamen bij mij de mooiste gevoelens boven.
De natuurreservaten zijn erg belangrijk voor het herbeleven van het stukje westerngevoel. Hoewel veel mensen denken dat indianenstammen slachtoffers zijn van verdrijving en achterstelling, moet dat met een korrel zand worden genomen: als je heden ten dage kijkt naar wat de indianen uitvoeren en hoezeer zij hun gewijde grond verkwanselen, is het maar goed dat er natuurreservaten zijn. Hulde dus voor Teddy L. Forman, de bedenker en uitvoerder van de natuurreservatenpreservatie in Amerika.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten