woensdag 20 januari 2010

ABC-spel (13)

De M is van Mohawk. Dat woord heeft zeker 5 betekenissen. Ik noem er twee.
Een er van is de naam van een indianenstam, die woonde in wat nu de omgeving van New York is. Het was een dapper volk, dat geacht werd het land te beschermen tegen vijanden van overzee. Dat dat niet gelukt is, moge duidelijk zijn. De Mohawks kenden een vroege vorm van aandelenhandel. Jonge Mohawk-krijgers konden aandelen in een jonge vrouw verdienen door dappere daden te verrichten. Mannen konden aandelen in meerdere vrouwen bezitten. De aandelen waren verhandelbaar. Wie een meerderheid in een vrouw had mocht met haar trouwen.
Hoewel Mohawks niets bouwden dat hoger was dan een totempaal, waren ze opmerkelijk goed in het werken op grote hoogte. Ze kenden geen hoogtevrees! Vandaar dat ze in de jaren 30 van de 20e eeuw veel werden ingezet om op grote hoogte wolkenkrabbers in elkaar te zetten, onder andere in hun voormalige stamgebied New York.
Een andere betekenis van mohawk is die van een soort hanekam. Sommige indianen droegen die haardracht, bijvoorbeeld voordat een belangrijke slag zou worden geleverd. Enkele indianen met een dergelijk kapsel probeerden in de lente van 1861 op geniepige wijze een kolonisten-nederzetting binnen te dringen door zich als cowboy te verkleden. Ze werden echter betrapt doordat een bewaker ze vroeg hun hoed af te nemen. Sindsdien werd iedereen waarvan getwijfeld werd of het wel een echte cowboy was, op die manier gecontroleerd.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten