maandag 25 januari 2010

ABC-spel (15)

De O is van Old Clatterhand. Dat was een destijds legendarische cowboy uit de Midwest, die bekend stond om zijn fabelachtige geluk. Tegenwoordig is hij praktisch vergeten. Hoewel hij van nature zachtaardig en bedeesd was, lokte zijn verschijning altijd flinke irritatie uit. Andere cowboys spraken hem steeds weer aan op zijn hoed met gele linten, zijn laarzen met paarse sporen en zijn altijd smetteloos wit-mauve zijden sjaaltje. Keer op keer werd hij uitgedaagd voor een duel (zie ook de letter G), en elke keer weer liet hij van pure angst zijn revolver op de grond kletteren, vandaar zijn bijnaam.
Old Clatterhand wilde namelijk niet vechten, maar vredig zijn dagen doorbrengen met veedrijven. Het geluk liet hem echter nooit in de steek, dus hij wist het altijd weer te overleven. Vaak schoten zijn opponenten zelfs mis omdat ze de slappe lach kregen.
Old Clatterhand overleed na een arbeidzaam leven op 81-jarige leeftijd kalm in zijn slaap.
Karl May, de bekende western-auteur, heeft zijn naam in iets gewijzigde vorm overgenomen en het karakter fors veranderd. Dat werd dus Old Shatterhand.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten