vrijdag 29 januari 2010

ABC-spel (17)

De Q is van de indiaanse Qotsahomme's-stam. Deze stam woonde aan de westkust, en stond bekend om haar extreme vredelievendheid. Zo voerden ze nooit oorlog en hadden ze zelfs geen pijl en boog. Ze leefden van fruit, noten, eetbare plantenwortels, paddestoelen en de visvangst. Af en toe werd een strik gezet om een wild dier te verschalken.
Dat ze lange tijd overleefden in een op oorlog gerichte omgeving kwam voornamelijk omdat ze in een afgelegen deel van wat nu de staat Washington is leefden. De Qotsahomme's waren de eersten die volledig assimileerden met de kolonisten die de prairie veroverden. Gedwongen, weliswaar, maar ze stonden er ook niet onwelwillend tegenover.
Dat ging zo ver dat er nu, na 150 jaar, vrijwel geen oorspronkelijke Qotsahomme's meer zijn. Hun nakomelingen hebben gewone banen als intelligent design propagandist, product placement consultant, freelance creative designer of interim manager. Ze wonen niet in reservaten, doen niet zielig over hun lot en runnen geen casino's. Zo zie je maar weer dat met een beetje goede wil ook indianen het ver kunnen schoppen.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten