maandag 18 januari 2010

ABC-spel (12)

De L is van Liefde, een woord dat maar weinigen direct met het ruige wilde westen associƫren, maar wat wel degelijk heeft bestaan (zie ook ABC-spel 10) De liedjesschrijver S. Omar Barker, die zoveel heeft betekent voor de westerntraditie, zingt erover in zijn Love's Hobbles:

Now whether built stringy, whang muscled, or stout,
Most cowpuncher's savvy what love's all about.
They know it's an ailment that arches the necks
Of buckaroos viewin' the opposite sex,
And if it ain't doctored before it's too late,
A feller winds up buyin' beans for a mate!

Barker was zelf bij leven en welzijn naast een succesvolle en ruige cowboy een geweldig charmeur, echtgenoot en vader. Alles ging per ongeluk maar zelfs na zijn zoveelste ongeluk bleef Barker zijn vrouw en nageslacht liefhebben. Hij raakte een been kwijt tijdens een bestorming van dronken Aziatische indianen, de door hem zo verfoeide pindianen, en kreeg een jaar later zijn arm tussen een postkoets. Met slechts de helft van zijn ledematen schreef Barker de ene na de andere westernhit en was daardoor zeer populair bij zijn tijdgenoten.
Uiteindelijk kon Barker niet meer paardrijden en sleet hij zijn dagen op zijn ranch. Verbitterd was hij nooit, vanwege de enorme liefde die hij ontving. Liefde was alles voor hem, zoals hij in de slotzin van zijn laatste liedje bewees:

But also they know, from the very first kiss,
It's somethin' they'd rather put up with than miss!


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten