maandag 11 januari 2010

ABC-spel (9)

De I is van Indianenreservaat. Dit wordt geen vrolijk verhaaltje, ik waarschuw alvast maar even!

Toen de kolonisten de prairie veroverden werden de indianen steeds verder in het nauw gedreven. Geweld en ziekte verminderden snel de aantallen indianen. Daarbij ging het de kolonisten alleen maar om eigenbelang, de belangen van de indianen stonden op de laatste plaats. Ze werden verdreven, mishandeld en achtergesteld, soms ook zomaar in de gevangenis gegooid of zelfs vermoord. Notabene in hun eigen land! Nou hadden ze het er soms ook wel naar gemaakt, maar helemaal eerlijk was het toch niet.

Uiteindelijk werden er een soort thuislanden ingesteld voor de sterk uitgedunde indianenstammen: de reservaten. Dit waren grote stukken land waarop ze mochten wonen, jagen, verzamelen etc. Tegenwoordig zijn het echter de indianen die aan het langste eind trekken. Zoals ik bij de letter H al aangaf, exploiteren ze namelijk in hun reservaten nogal eens casino's waar de nazaten van de kolonisten hun geld komen brengen. Dus wie het laatst lacht…

En toch staan ze er niet goed voor. Onder indianen is veel werkloosheid en alcoholisme, en ze verliezen steeds meer het contact met hun oorspronkelijke leefwijze. Positief is dan wel weer dat steeds meer Amerikanen zich gaan interesseren voor de cultuur en het lot van de Native Americans, zoals ze ook wel worden genoemd.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten