maandag 1 februari 2010

ABC-spel (18)

De R is van de Rothardam, een van de eerste moderne waterkrachtstuwdammen die ooit zijn gebouwd. De Rothardam, in het zuiden van Virginia, vlakbij het stadje Deer Venture, is gebouwd in 1810 en behoort daarmee tot de vroegste voorbeelden van de hedendaagse dambouwkunst. Het mooie aan de dam is dat het vanuit de lucht gezien de vorm heeft van een indianentooi.
Dat heeft een reden. Voordat de dam er was, woonden er in het gebied een indianenstam, Makaii. Zij woonden op platte schepen die in de Virginia-delta rondvoeren. Ze hadden wel vee, maar dat stond op hogergelegen gebieden in de buurt. Vaak werd het vee in afwezigheid van de Makaii gestolen of ontvoerd en daar reageerden de Makaii bijzonder fel op: niet zelden werden hele dorpen uitgemoord en platgebrand. Tussen 1750 en 1800 zijn er in het gebied zeker 10.000 mensen vermoord door de varende indianen.
Nadat ingenieur Rothar het gebied had bezocht, besloot hij tot de aanleg van de Rothardam, dwars door de prairie. Allereerst werden de Makaii naar de drooggevallen zuidkant van de dam verbannen, waardoor zij niet meer terugkonden naar open water. Daarna werden alle vee van de stam verbeurd verklaard, vanwege achterstallig onderhoud en ontoereikende bijvoedering. De Makaii kwam in opstand, maar werd hardhandig verslagen door Rothar en de zijnen.
Om achteraf net te doen alsof de indianen het helemaal eens waren met de aanleg van de dam, zorgde Rothar voor een rare vorm, die kon worden uitgelegd als een indianentooi. Curieus is dat de Makaii geen tooien droegen, maar er was er geen meer over om daarover te kunnen klagen.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten