donderdag 11 februari 2010

ABC-spel (22)

De V is van vertraging en toevallig ook de eerste letter van mijn provider die ervoor heeft gezorgd dat ik gisteren niet op het blog kan, waarvoor excuses.

Maar nu echt: de V is van Voorrang. Op de prairie namelijk was het helemaal niet gebruikelijk dat cowboys die van rechts kwamen voorrang hadden. Eerder ging het om de aantallen koeien of de status die sommige cowboys hadden. Nog steeds is het in Amerika zo dat bij een kruispunt iedereen verplicht moet stoppen, waarna het gezonde verstand bepaalt wie als eerste door mag rijden. Wie het eerst komt, die het eerst weer optrekt.
Toch was er wel een zekere hiërarchie te bespeuren in de wildwestetijd: al trokken de indianen met zes miljoen koeien over de prairie, zij moesten netjes wachten tot een boertje met een schaap over het kruispunt was getrokken. De sheriffs waren daar heel kien op: zo gebeurde het en niet anders. Indianen die er problemen mee hadden, konden naar de rechter stappen, maar ook daar stonden ze achteraan: de rechters gaven altijd voorrang aan cowboys en boertjes met een schaap.
Het klinkt onrechtvaardig, maar als je bedenkt dat het tegenwoordig in Israel nog steeds zo is dat een bepaalde bevolkingsgroep altijd wordt achtergesteld, dan is het toch niet zo vreemd meer. Het is weer zo'n voorbeeld van hoe het wilde westen nog steeds bestaat in de wereld, al noemen we het niet meer zo. Dat is één van de interessante aspecten voor mij: wij leven het prairieleven nog steeds!


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten