maandag 8 februari 2010

ABC-spel (21)

De U is van de United Cowboys of America, vaak in een adem genoemd met de Confederated Cowboys of America. Beide waren vakbonden van veedrijvers in de periode 1850-1900. Het (enige) verschil was subtiel maar belangrijk: de cowboys van United mochten in noodgevallen een koe van de eigen kudde slachten en opeten; de cowboys van Confederated mochten dat beslist niet. United verweet Confederated dat ze te veel naar de belangen van de werkgevers neigde; Confederated verweet United dat ze geen echte cowboys waren.
Als de cowboys elkaar tegenkwamen ontstond er vaak ruzie; er waren bijv. typische United-saloons en Confederated-saloons; typische United-gebruiken en typische Confederated-gebruiken etc. Nadat er enkele doden waren gevallen toen er een groep dronken United-cowboys in 1888 een pro-Confederated-dorp platbrandde, greep Justitie hard in. De grote United-leider Nicolas Sandholm verdween voor 10 jaar achter de tralies, de bond moest een enorme boete betalen en United kreeg daardoor een slechte naam, wat hen veel leden kostte.

Uiteindelijk verdween de cowboy natuurlijk grotendeels van het toneel; de restanten van beide vakbonden gingen in 1901 samen verder als de American Congress of United and Confederated Cowboys. In 1947 werd de vakbond opgeheven.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten