maandag 15 februari 2010

ABC-spel (24)

De X is van X, en hoewel dat wat gek klinkt zit er een volkomen logisch verhaal achter. X staat namelijk voor sterke drank. In de tijd van het Wilde Westen kwam het nogal eens voor dat lokale autoriteiten de productie van alcohol aan banden legden, om te voorkomen dat er teveel goedkope drank op de markt kwam. Niet zelden deden ze dit om er zelf beter van te worden, en daarom werd er volop illegaal gestookt en verkocht.
Cowboys met een stoffige keel vroegen in de saloon in die tijden niet om whisky of iets dergelijks, maar om X. In oude westernfilms zie je geregeld dat er flessen op tafel staan met een etiket waarop alleen een grote X staat.
De X is sindsdien synoniem geworden van allerlei zaken die het daglicht niet verdragen, zoals X-rated films tot op de dag van vandaag zo worden genoemd. Ook dat is dus afkomstig uit de prairietijd. Want dat vergeten de mensen nog wel eens: de Amerikaanse beschaving begon feitelijk op de prairie. Dat zie je ook terug in het zwaarbevochten wapenbezit, het onwrikbare Godsbesef (Merry X-mas) en de Amerikaanse droom die is terug te voeren op het ontginnen van ongerept gebied.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten