woensdag 17 februari 2010

ABC-spel (25)

De Y is van de Yankee Yodel Choir Organisation (YYCO), een landelijke organisatie die het jodelen op de prairie promootte. Dit was de eerste poging te komen tot een echte melting pot in de Amerikaanse samenleving. Iedereen kon namelijk lid worden: advocaat en boer, cowboy en indiaan, arts en schoenmaker, blank en zwart. Zolang je maar het jodelhart op de goede plaats had zitten.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd er gewoon doorgejodeld, alhoewel de zuidelijke staten wel een eigen Confederated Yodel Choir Committee (CYCC) oprichtten. Jodelen was erg populair op de prairie; vrijwel elke grotere plaats had dan ook een lokale afdeling van het Yankee Yodel Choir, en er werd veel en vooral hard gejodeld. Zo hard dat paarden er vaak van schrokken en losbraken. Koeien gaven soms geen melk meer, en de buren van de zaaltjes waar geoefend werd protesteerden steeds vaker en heftiger.
Zo werden de Yankee Yodel Choirs verder en verder de prairie op gedreven, de open lucht in, waar geen mens meer last van hen had. Het leverde echter een nieuw probleem op: de wilde coyotes gingen meehuilen als ze het koor hoorden jodelen. Dat verstoorde het zangplezier dusdanig dat het ene na het andere lid afhaakte. Vanaf ca. 1910 werden dan ook geleidelijk alle Yankee Yodel Choirs opgeheven.
Er is echter een troostrijke gedachte: er is nl. een prachtige serie plaatopnames gemaakt tussen 1905 en 1910 in Kansas City, waarop goed te horen is welk hoog niveau het jodelen op de prairie bereikt had.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten