vrijdag 12 februari 2010

ABC-spel (23)

De W is van Wounded Elbow. Iedereen kent wel de Slag van Wounded Knee tussen indianen en de autoriteiten in de jaren '70. Kijk maar op Wikipedia voor de details. De soortgelijke Slag van Wounded Elbow uit 1969 is veel minder bekend. De autoriteiten in Nevada hadden eind jaren '60 de indianen opdracht gegeven om de gele fiches die ze in hun casino's gebruikten te vervangen door groene, omdat in de gele teveel cadmium zat.
De indianen weigerden dit omdat ze net zeven vrachtwagens vol met gele fiches hadden ingekocht. Het kwam tot rechtszaken, huiszoekingen, opstootjes en uiteindelijk een grootscheepse confrontatie bij het buurtschap Brentwood. De indianen hadden op het terrein waar ze een legereenheid hadden heengelokt overal strikken gespannen. De militairen struikelden massaal toen ze in de strikken verzeild raakten en vielen daarbij vooral op hun ellebogen. Vandaar de naam Slag van Wounded Elbow.

Uiteindelijk moesten de indianen toch het onderspit delven. Enkele militairen bliezen namelijk per ongeluk zichzelf op in een plaatselijk restaurant. De indianen schrokken daar zo van dat ze zich meteen overgaven. De gele fiches werden in beslag genomen en ter plekke verbrand. Dat leverde zoveel giftige rook op dat tientallen indianen in het ziekenhuis terecht kwamen met ademhalingsklachten. De soldaten die hun ellebogen hadden bezeerd waren overigens wel zo sportief om de zieke indianen fruitmanden met Jaffa-sinaasappels te sturen.


Countryman Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten